dimarts, 7 de febrer del 2017

P08Pa045-001 - BARRACA - P08Pa045-002 FORN DE GUIX.

BARRACA P08Pa045-001
FORN DE GUIX P08Pa045-002
Identificador : P08Pa045-001 / P08Pa045-002
Tipus de construcció : Barraca i Forn de Guix  / FORN DE GUIX DE CAN GARRELL


Situació
Dades Cadastrals
Municipi : Sallent
Comarca: Bages
Ref. Cadastral : 08190A008000450000PE
Polígon : 08
Parcel·la : 045
Coordenades UTM31N-ETRS89
X: 410248
Y: 4630205
H: 434
Codi Wikipedra :  14.627
Codi Wikipedra forn : 28


Entorn i emplaçament
Aprofitament del sòl : Dins del bosc al marge del camí de la Pedra Esmoladora
Terreny : Irregular
Ubicació en relació a altres construccions :  Fonr de guix i barraca del guixaire, situades a les proximitats de les restes de l'antic Mas Can Garrell, avui totalment enrunat.
Funció : El forn tenia la funció de la producció de guix i la barraca d'habitacle del treballador que en tenia cura.
Tipologia constructiva : 
Planta : Barrca de planta circular
Murs : de pedra seca
Coberta : de la barraca de fasa cúpula.
Porta : Orientada a Sud, amb llinda plana
Finestres : No
Elements exteriors : No
Elements interiors :  Un coco i un parell de fornícules

Materials constructius
Paraments : De pedra seca
Coberta : Pedra seca en falsa cúpula
Paviment : Terra
Inscripcions : No
Estat de conservació : Bo
SALLENT A L'ABAST
Editat pel Foment Arqueològic Excursionista Sallentí F.A.E.S. l'any  1982, en motiu del seu 10è aniversari.

"A la línia compresa, d'Oest a Est, entre les masies de la Carrera, Cal Garrell, Cal Coscoll i Fucimanya, s'hi troben els materials de pirolusita, calcita, atzurita, dentrites, dolomita, malaquita i hematites. Tots ells dintre de la roca encaixonant de margues i calcàries de la Formació Artés, cap d'aquests minerals no ha estat mai explotat per la seva escassa importància. No obstant, a l'alçada de les masies de Can Garrell i Can Coscoll es conserven els forns de coure guix de les extraccions de cel obert que es varen practicar en aquesta zona entre els anys 1800 i 1900."

L'ESPARVER.  NÚMERO 9
Article de l'Antonio.
ELS FORNS DE GUIX
De l'obtenció del guix, mitjançant la cocció de la pedra n'han quedat quatre mostres de forns, una al barri del Guix, l'altre a la Masia de la Carrera, i entre aquesta i Fucimanya per la cara Sud del Montcogul els dos restants, Can Garrell i Can Coscoll.
Aquests forns no són com els habituals que es troben excavants a la terra en els marges de la muntanya, sinó que són fets de parets de pedra seca  i treballada, i ens mostren una forma d'arquitectura rural que té un valuós interès per la seva notable dificultat de construcció, la qual exigia disposar d'uns coneixements tècnics propis de l'època.
DESCRIPCIÓ
Els dos forns als que fem referència, estan contruïts prop de les runes de les dues masies, de les quals prenen el nom, i també con és natural, de les vetes de guix que afloren en aquests llocs dintre de la Formació Artés, com a particularitatque al mateix costat del forn i pertenyent a la mateixa unitat de construcció hi ha una edificació sembant interiorment a una barraca de les vinyes d'uns 2 metres d'alt per 2,50 m de diàmetre, la qual servia per hatacle i també per guardar-hi les eines dels jornalers, essent sens dubte un bon aixopluc.
La construcció del forn de Can Garrell, incloent  la barraca, fa una llargada de 14 metres, una profunditat de 8 metres i una alçada màxima al capdament de la xemeneia de 4,70 metres . Per contra el forn de Can Coscoll de similars característiques, com ja s'ha dit, és un forn una mica més petit, te 8 metres de llarg per 5,5 metres de fons i 4,10 metres d'alt. El forn del Guix és d'iguals mides que el de Can Coscoll, peró no s'hi aprecia la barraca adossada, ja que possiblement va ésser tapada, caldria una neteja del brancatge i runa per trobar-la.
Aquests forns, juntament amb el de la Carrera que no ha estat encara localitzat, formaven una cadena d'explotacióde guix, la qual funcionà pràcticament 100 anys fins que a principis del 1890 foren abandonats a l'entrar en funcionament les mines anomenades del Guix, sobre el torrent d'Hisop.
PROCES
El procediment seguit per l'obtenció del guix és el següent. Primerament , un cop construït el forn es muntava un enreixat a la part interna , aquestapart s'omplia de llenya, normalment brancatge i feixines que resultaven de l'explotació del bosc de la zona , les predres de guix eren introduïdes per una tova del costat superior del forn fins a depositar-se sobre l'enreixat , en aquest espai que quedava per sobre l'enreixat ique tenia per sostre la volta foradada del sostre, es procurava que hi quedessin els espais necessaris per una bona combustió. El foc cremava dia i nit fins que la pedra del guix, degut a l'elevada temperatura s'anava posant roent, i fins assolia un color blanc enlluernador , obtenint així el senyal que indicava que la cuita estava feta.
Un cop feta la cuita, calia deixar que forn es refredés i un cop fred descarregar-lo, per treure el guix cuit i preparat per la seva venda i posterior utilització.
ACTUALMENT
Als nostres dies, aquestes mostres de l'industries rurals, ens han arribat molt malmeses, ja que al deixar la seva activitat i degut al posterior abandonament de les masies ( que actualment també estan enrunades, amb l'excepció de la Carrera), ha produït amb la constant invasió del bosc, l'aigua i altresa gents atmosfèrics un deteriorament de la construcció molt seriós, tan és així que el forn de Can Coscoll li manca la part superior, i el de Can Garrell hi creixen els pins per sobre amb el constant furgar de les arrels que estan esquerdant les seves parets.
Avui dia una campanya de neteja i consolidació dels mateixos encara seria possible i a l'hora es mantindrien com una mostra de la indústria rural. Cal pensar que el centre , els col·legis, els sallentins , conjuntament amb el Consistori, sabran trobar la solució per la seva conservació. 

Imatges del forn i barraca de Can Gerrell a principis dels anys 80 del segle XX, abans de les tasques de restauració dels mateixos .Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada